Попри всі технічні негаразди, вже можна констатувати, що реформа е-декларацій запрацювала, – КВУ

0
1557

Навіть до закінчення терміну подання е-декларацій цілком очевидно, що антикорупційна реформа в частині запровадження електронного декларування є успішною.Такий висновок зробила експертна група проекту «Дослівно» Комітету виборців України. Навіть з невеликого обсягу проаналізованих декларацій зрозуміло, що більшість високопосадовців надзвичайно відповідально поставилися до процесу заповнення е-декларацій. «Виявилося, що найкраща запорука для «гарної пам’яті» чиновників – це кримінальна відповідальність за внесення недостовірних даних до системи електронного декларування», – наголосив Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

Водночас, досвід багатьох високопосадовців, які багато годин, а інколи навіть і днів витратили на заповнення декларацій та внесення даних, показав, що система електронного декларування потребує суттєвого вдосконалення. «Кілька десятків тисяч користувачів та кількасот тисяч відвідувачів просто «поклали» систему. Зрозуміло, що є дуже серйозні питання, як до розробників, так і до тих, хто ставив технічне завдання», – заявив керівник експертної групи проекту «Дослівно» Денис Рибачок – «Хоча й самі чиновники чітко показали, що багато хто з них страждає на «синдром студента». Понад 50% декларантіввідклали заповнення документу на останній тиждень».

Після закінчення періоду заповнення електронних декларацій слід очікувати ще більшої інформаційної уваги до цієї теми. Оскільки, окрім детективів НАЗК, дані про майно та доходи високопосадовців почнуть аналізувати громадські активісти та журналісти. «Ми спостерігали навесні і влітку спроби деяких політиків дискредитувати саму систему електронного декларування. На щастя, вони були марними. І заразми спостерігаємо початок кардинально нового етапу у відкритості влади», – підкреслив Олексій Кошель.
Більшість політичних сил в українському парламенті публічно відстоювали необхідність запровадження електронного декларування майна та доходів.

«Тільки корупціонери можуть бути зацікавлені у дискредитації електронного декларування», Олег Ляшко, фракція Радикальної Партії 05.10.2016
«Декларації потрібно відкрити вже цього року, за це ми одноголосно виступали і виступаємо», Сергій Соболєв, фракція Батьківщина 15.03.2016

«Електронні декларації – це пастка для всіх клептократів», Єгор Соболєв, фракція «Самопоміч», 07.10.2016
«Електронна декларація означає, що кожен громадянин зможе дуже просто, буквально моментально отримати інформацію про те, чи відповідає чиновник високим критеріям своєї посади, чи не є він в своїй діяльності корупціогенним», Леонід Ємець, фракція «Народний Фронт» 16.02.2016

«Електронне декларування має працювати в повному обсязі. Це дуже важливо», Артур Герасимов, фракція БПП, представник Президента у Верховній Раді 08.09.2016

Однак, група з 48 народних депутатів України зробила подання до Конституційного Суду з приводу конституційності окремих положень законодавства, які регулюють систему електронного декларування. Майже всі депутати є представниками Опозиційного Блоку. Ухвалою колегії суддів відкрито конституційне провадження у справі; поки здійснюється підготовка справи до розгляду на пленарному засіданні.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми. В рамках проекту було презентовано два аналітичних дослідження: «Хто саботує проведення реформи децентралізації в Україні» і «Як парламентські фракції виконують свої обіцянки у частині соціальної політики».
Прес-служба ВГО «КВУ»

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.